Om Agnes

Agnes Jensen (Foto: DR)

Agnes Jensen (Foto: DR)

Agnes Jensen, født Rud.

Hvis fiktive personer kan være rollemodeller, er Agnes Jensen en af mine. Agnes, der med fremtidstro, iværksættermod og vilje bryder ud af den livsbane som tyende, der ellers er tilskrevet hende i det sociale, samfundsmæssige hierarki.

På sin egen måde, og uden at være hverken moralist eller idealist, er hun med til at ændre forholdene for arbejderklassen.

Agnes ønsker først og fremmest at skabe sig en tilværelse, hvor hun i højere grad har frihed til at træffe valg for sig selv og sin familie. Som mange andre kvinder i 1930’erne ser hun en mulighed for at skaffe sig en indtægt ved at arbejde som opmasker (se billedet). Ved at starte som selvstændig og ved at vælge en beskæftigelse, hvor hun kan arbejde hjemmefra og selv strukturere sin arbejdstid, behøver hun ikke i samme grad at gå på kompromis med måden, hun ønsker at være mor på.

Den afgørende beslutning om at blive selvstændig træffer hun, da hendes ældste søn falder i branddammen en dag, hvor hun er nødt til at efterlade de to små drenge alene hjemme, fordi hun skal på arbejde som tyende hos et af herskaberne i byen (Familien Skjern) og ikke kan vente længere på, at hendes mand, “Røde”, kommer hjem som lovet.

Jeg kan lide Agnes for, at hun tror på sit eget potentiale, og for at hun tager ansvar for sin egen og sin families lykke. Jeg kan lide, at hun uden store ord og moraler på andres vegne tager stilling og har en værdibaseret og samtidig pragmatisk holdning til de hverdagsnære forhold.

Hun er mønsterbryder, innovativ og intelligent. Hun er også drevet af kærlighed til livet og møder sine medmennesker med empati, troværdighed og hjælpsomhed. Det kan jeg lide – og det vil jeg gerne identificere mig med.

Samtidig er hun (som jeg) mor til to drenge, og hun sætter ind på at skabe dem det bedste grundlag for at komme godt i vej – frigjort fra det sociale hierarki, som hendes mand og gode veninde Laura, er optaget af at italesætte og på sin vis opretholde.

Hun er en hverdagskvinde med en tro på livet og let til latter. Jeg holder af hverdagen, fremtidstroen – og af Agnes.

Gør du ikke også?

4 comments

 1. Cille, den blaa tante says:

  Jeg elsker Agnes. Dybt og inderligt, er jeg betaget af hendes person. Hun er mit forbillede og min inspiration.
  Jeg er fuldstændig enig i dit indlæg, og jeg synes det er virkelig godt skrevet. Jeg skylder Lise Nørgaard en kæmpe tak for at have skabt mesterværket Matador. Jeg bruger Matador til at forstå mennesker. Og til at lære om livet. Det er dejligt at finde en åndsbeslægtet Agnes-fan.

  • Line says:

   Hej Cille, aka den blaa tante!
   Dejligt at du ville springe et smut fra instagram til bloggen her! Som du kan se, er den spritny, og det første rigtige blog-indlæg er netop lagt ud!
   Din blog, tanteblaa.dk, var faktisk en af de allerførste jeg selv fulgte og blev inspireret af, så jeg er meget glad for at få besøg af dig!

   Jeg vinder ingen Matador-Trivial-Pursuit-udgave – men ja – også stor Matador- og Agnes-fan her.

   Hav en god dag i morgen!
   (Klokken er blevet sen her i småbørnsfamilien…)

   – Line

Leave a Reply