Om Line

 I 2002 købte jeg en billig Pfaff Hobby for 2000 kr. i Bilka. Jeg var 22 år, havde aldrig syet før men tænkte, at jeg jo måtte have en maskine for at lære det.

Jeg var så heldig, at min nabo var indehaver af stofbutikken i den lille by, hvor jeg boede dengang. Hos hende købte jeg stof, og hun hjalp mig i gang med små nyttige anvisninger. Og så kastede jeg mig ud i det. Jeg tegnede min kusines smarte nederdele af, syede 50’er-lignende kjoler efter håbløse tyske instruktioner, syede bukser og corsager med stivere… Det var ret frygtløst, jeg anede ikke, hvad jeg lavede – og jeg syntes det var sjovt.

Men med studietiden fulgte også nogen flytten rundt i ind- og udland, og symaskinen blev pakket af vejen. I 2010 købte min mand og jeg så vores hus. En murermestervilla fra 1951 med dejligt mange rum, og jeg fik mit eget syrum. Hvilken lykke! Nu kom den ydmyge Pfaff Hobby frem igen, og det samme gjorde lysten til at sy. Og til at blive dygtig til det.

Jeg er altså selvlært hjemmesyerske med en mission: at tilegne mig den håndværksmæssige snilde, der gør, at jeg kan sy tøj, der passer til min krop, og ikke til standardmål. Jeg vil mestre tilstrækkeligt med syteknikker og kunsten at tilrette mønstre, så jeg kan sy velsiddende tøj, der gør det, det skal.

I 2014 var tiden moden til at få professionel bistand til den mission, og jeg var på mit første weekend-sykursus hos Nanna fra How to do Fashion. Det var en kæmpe oplevelse og åbnede virkelig mine øjne for de muligheder, der er. Jeg har så meget at lære – og der er så uendeligt dygtige folk til at lære fra sig. Hvis ikke I allerede har stiftet bekendtskab med Nanna skulle I gøre det. Hun kan lære hvem som helst at sy, og hun designer mønstre og syr i det fineste vintageinspirerede univers. Der er stor inspiration at hente hos Nanna og hendes lille indie-virksomhed How to do Fashion.

Her på bloggen tager jeg afsæt i min interesse for syning og i min ambition om at blive dygtigere til det. Når mine drenge sover sødt om aftenen, ender jeg gerne i mit syrum i kælderen. Stofsamlingen vokser, for jeg vil gerne lære de forskellige materialer at kende og blive bedre til at vælge den rette metervare til det rette stykke beklædning. På en hylde i reolen har jeg startet en anden samling. Her står mappen med oprindelige vintagemønstre, primært fra 40’erne, for jeg har en drøm om at sy disse gamle mønstre op. Fornemmelsen når jeg forsigtigt glatter de tynde mønsterark ud og følger de gamle syinstruktioner fra før der fandtes overlocker og plasticlynlåse er skøn, og det er en oplevelse af at træde ind i historien, som kun bliver forstærket, når min Mormor i min kjole genoplever, hvor håbløst det var at hægte sin kjole i siden, og hvor herligt det var, da hægterne blev erstattet af en lynlås. Der må jeg bare give hende ret.

Ved siden af vintagemønstrene står også et fint eksemplar af 50’er klassikeren “Professorinde Ella Lund – Den Store Sybog”. Den har jeg planer om at sy mig igennem hen ad vejen, og det skal nok blive en sjov udfordring. Der er så mange sytekniske såvel som historiske detaljer at fortabe sig i, så om ikke for syningen kan jeg virkelig anbefale den som læsestof for den historisk interesserede.

Jeg er født i 1980, er vokset op i en lille stationsby uden for Vejle og uddannet antropolog. I dag bor jeg i Odense med min mand og vores to drenge, som er fra 2009 og 2012.

“Be yourself. Everyone else is already taken” (Oscar Wilde).

14 comments

 1. Sofia says:

  Skøn start på din blog. Kan mærke din interesse og oprigtighed. Det skal nok blive godt. Kæmpeknus fra Sofia

  • Line says:

   Næh, men dog! Agnes har nu kontakt til omverdenen! Skøn følelse. Det kan hun godt lide.
   Tak for respons. Det bliver bloggen med tiden kun bedre af…
   Hav en god aften i Kongens København!
   -Line

  • Line says:

   – og jeg glæder mig til for alvor at få skudt bloggen i gang! Dejligt at du har lyst til at kigge med, Gitte!
   – Line

 2. Rikke says:

  Hej Line. Nu måtte jeg jo lige få læst på din blog og sikke en fornøjelse – du skriver bare rigtig godt, det er inspirerede selvom jeg ikke interesserer mig for syning, men for tiden du syr fra 🙂 Knus fra Rikke

  • Line says:

   Hej Rikke,
   Tak for de søde ord! Jeg bliver også mere og fascineret af årtierne omkring 2.verdenskrig. Det er lidt sjovt – min mormor har aldrig fortalt så meget om tiden dengang. Hun har aldrig dvælet så meget ved fortiden og mere interesseret for nuet og fremtiden, men efter jeg er begyndt at spørge hende til forskellige typer metervarer og deres kvalitet og anvendelse er hun begyndt at fortælle mere om hverdagslivet i hendes barndom og ungdom (hun er født i 1926). Det er lidt som om beklædningen og syarbejdet åbner op for hendes hverdagserindringer fra dengang – og så bliver historien pludselig både vedkommende og levende. Og så for hende selv.
   Dejligt hvis du har lyst til at kigge forbi bloggen engang i mellem – på trods af sy-temaet! ^_^

   – Line

 3. Ingelise says:

  Spørg mormor hvad “mol” er for noget stof? Hun har faktisk fundet noget frem til dig, som du kan boltre dig med. Det har været gemt i mange år, og kan nu syes til hvad som helst. Det er hvidt med små dutter på. Meget mærkeligt!
  KH én som følger dig nært

  • Line says:

   Det er så dejligt, at hun vil finde de små, gemte skatte frem til mig! Jeg glæder mig til at se stoffet med de små dutter. Jeg har MANGE stofbetegnelser, jeg skal have spurgt hende ind til… hun fortalte en masse sidst vi var sammen, men jeg fik det ikke skrevet ned!!! Dumme, dumme mig.
   Jeg må spørge hende, hvad hun selv tænkte på at sy ud af sit “mol-stof” i sin tid…

   Knus, Line

 4. Stine Mö says:

  Hej Line.
  Syer du evt. for andre? Kunne godt have en opgave til dig, hvis det kunne have interesse. 🙂
  Vil du evt, give mig et kald på 50593887, eller maile mig på ovenstående mail, for nærmere info.

  Mange hilsner.
  Stine Mö

  • Line says:

   Kære Stine,
   Jeg er meget beæret over, at du spørger, men det gør jeg desværre ikke. Jeg er slet ikke dygtig nok til at tilrette tøjet, til at jeg synes, jeg kan sy på bestilling.
   Men tak fordi du spurgte!
   Jeg mener, der bor en syerske i Svendborg, som syr retroinspirerede kjoler. Hende kan du jo evt. prøve at kontakte? Hun hedder Line og har denne hjemmeside: http://www.fruwoeldikeskjolesalon.dk
   Held og lykke!

   – Line

Leave a Reply