McCall 6470 – Mit første vintage-mønster

Min forårsgrønne, småblomstrede McCall 6470, som jeg også har skrevet om her og her, er færdig, og her får I som lovet lidt billeder af kjolen.

McCall 6470 - på ferie i skønne København

McCall 6470 – på ferie i skønne København

 

McCall 6470 - bagfra

Det er dejligt at sy i bomuldsstof, og der er så mange fine mønstre, farver og kvaliteter – men som det ses på billederne, stiller det virkelig også krav til en god underkjole i de måneder, hvor man ikke har lyst til at gå med bare ben. På billederne har jeg en separat underkjole på, og det kan næsten ses, hvortil på benene den går. Den er nemlig for kort til kjolens skørt, så nedenfor sætter skørtet sig “fast” i strømpebukserne.

McCall 6470

Billedet ovenfor er ikke så skarpt, men I kan se skørtets længde og læg uden vind. Jeg er ret tilfreds med længden på skørtet. Det klæder IKKE mine korte, kraftige ben med kjoler, der stopper over knæene, så det er fantastisk at få mulighed for selv at bestemme længden!

Det klæder mig heller ikke at pose – RIMELIGT grænseoverskridende – så jeg håber, I værdsætter billederne af bloggeren herself!

Jeg synes, det er ganske forfærdeligt at blive fotograferet i det offentlige rum – og det hjalp så heller ikke på det, at min søster foreslog Nørrebroparken en lørdag i solskin!!

Jeg frygter virkelig, at jeg er røget med på en skater-video, jeg til min skræk opdagede var under optagelse lige ved siden af. Åh gru!! Giv mig lige et tip, hvis I finder en you-tube video med en grøn wanna-be model og en smuk fotograf i baggrunden!!

 

Men KA-CHOW! Det er skønt at være nået i mål med projektet.

McCall 6470

 

Som jeg har skrevet om tidligere, var det tanken, at jeg ville sy mønsteret op i en billig metervare, for at afprøve mønsteret og de tilretninger, jeg ville forsøge mig med. Jeg kan sagtens bruge kjolen i denne grønne prøveversion, men jeg kan se, at jeg har fået lagt den et par centimeter for meget ud i livet. Jeg lagde den faktisk hele 7 cm ud i taljen. Man anbefaler vist, at man holder sig til maks 5 cm for ikke at ændre for meget på designet, og jeg synes også, at kjolen er blevet lidt for poset i udtrykket. Især selvfølgelig når jeg ikke har bælte på. Derudover gik det nu helt fint med den simple tilretning, det trods alt er, at lægge taljen ud.

One goal reached!!

Jeg overvejer også at gøre halsudskæringen en anelse dybere. Jeg har måttet forlænge slidsen i nakken 1,5 cm for at kunne få den over hovedet.

 

McCall 6470

 

Desuden mangler jeg stadig et par detaljer før kjolen er helt færdig. Som I kan se på billederne, hvor kjolen ses bagfra har jeg endnu tilgode at lave en lille trense til at fæstne om en knap i nakken. Jeg har to gamle knapper fra min farmors syskrin, som godt kunne passe. Jeg skal bare lige vælge hvilken…

Jeg mangler også at sy et spænde i det matchende bælte, men egentligt synes jeg næsten bedre om det brune læderbælte, jeg har på på billederne, så det kan godt vente lidt, til jeg finder det rigtige spænde.

Det sjoveste ved kjolen har næsten været at sy de ting, der skulle syes i hånden.

 

McCall 6470

 

Kjolen lukkes med hægter i siden. Så dem skulle jeg jo have syet i. Jeg startede sådan her…

 

McCall 6470

Hulter til bulter – bare rundt og rundt og op og ned – som på hægten til højre. Så kom jeg til at snakke om trense-sting med min mor. Hun lærte dem i håndarbejdstimerne, da hun gik i 4.klasse, og tak for det! For de næste hægter kom i stedet til at se sådan ud…

 

McCall 6470

Og det er jo både meget pænere og også meget mere stabilt. Det er fantastisk at opdage, at der selvfølgelig er en grund til, at der er forskellige stingstyper til forskellige formål – og disse er altså gode til at sy hægter i, så de ikke river stoffet i stykker i brug.

På billedet med de skæve sting kan I også se, at jeg har syet folden fast med pickstitch-sting (aner ikke hvad de hedder på dansk!). De er tydelige på bagsiden, men ses næsten ikke fra forsiden.

 

Her ses åbningen fra forsiden. De små sting er næsten ikke at se.

Her ses åbningen fra forsiden. De små sting er næsten ikke at se.

 

Når jeg skal sy den “rigtige” kjole, skal den nederste kjolesøm helt sikkert også lægges op med håndsyede sting. Det er bare ikke en ret pæn afslutning med en omgang på maskinen! (Men der var langt rundt, så på denne prøvekjole blev det altså løsningen…) ^_^

 

Oplægning

Det sidste billede er taget af min smukke søster, der stod model, mens jeg lagde kjolen op. Hun indvilligede, hvis hun måtte se Giroen imens – og det måtte hun da gerne – hvis hun kunne stå stille (hvilket var svært for en cykel-nørd i kampens hede!).

På billedet er det lidt nemmere at se den ret fine detalje på kjolens forstykke, hvor de forskellige mønsterdele er syet sammen og skaber kjolens udtryk.

 

McCall 6470

Jeg synes den var så fin på hende, at jeg vist må sy en version til hende, som bliver hendes helt egen.

Hav en skøn uge! Det er mandag – og den er lige startet!

 

– Line

14 comments

 1. Karen Elisabeth says:

  Trensestingene ved hægterne er vildt flotte – dem må jeg vist lige google lidt nærmere…

  Lægdetaljerne er flotte, men ja – Den poser muligvis lidt rigeligt om livet uden bælte ;0)

  Og hold fast hvor er du flot!

  • Line says:

   Kæreste Karen Elisabeth,
   Sikken sød og meget, meget opmuntrende kommentar! Tusind tak. ^_^
   Jeg synes en af de aller mest væsentlige grunde til at sy selv er, at man kan sy tøj, der passer til ens krop – i stedet for at skulle få kroppen til at passe til tøjet. Jeg er så træt af at gå og trække maven ind, så NU ville jeg sy en kjole med plads til alle taljecentimeterne, som de i VIRKELIGHEDEN er – og så var jeg vist lidt for god ved mig selv. ^_^ Men det er da altid noget, at det er den vej!
   Jeg synes også de forskellige læg er fine. Og det var panelerne, der løber ned foran på kjolen (og så kimonoærmerne, som jeg elsker) jeg faldt for, da jeg købte mønsteret. Jeg tror, panelerne vil komme mere til deres ret, hvis kjolen bliver syet i en ensfarvet metervare eller hvis man gør, som de har gjort på forsiden af mønsteret, og syr kjolen op i stribet stof, hvor striberne på panelerne løber på tværs af den øvrige kjole.

   Trensestingene (skal vist have slået op, hvad de rigtigt hedder) er nemme… Inden du strammer tråden til for at sy et nyt sting, skal du bare lige føre nål og tråd under/gennem løkken – og så strammer du til mens du får dem til at lægge sig pænt ved siden af hinanden.

   Endnu engang – tak for din søde kommentar!

   – Line

 2. Astrid says:

  Du ser super godt ud i den kjole! Farven, modellen – det hele. Jeg kender godt det med, at der er nogle detaljer, der skal rettes – men det var jo også derfor, at du lavede prøvemodellen.

  Jeg glæder mig bare til at se mere og mere og mere af din syning. 🙂
  Kh Astrid

  • Line says:

   Tak du!! Jeg glæder mig til at få den i brug, men også rigtigt meget til at lave en udgave mere. ^_^ Det er så dejligt at du har lyst til at kigge og kommentere herinde.

   – Line

  • Line Herlev says:

   Tusind tak, Gitte! – og sikke fine huer og baretter, du selv har strikket på din blog! Den grå baret tror jeg, jeg selv bliver nødt til at prøve af på et tidspunkt… ^_^

   – Line

 3. Trine says:

  Hvor er det bare en smuk kjole. Du ser vildt godt ud i den. Det er ikke til at fatte at det er en prøvekjole 🙂
  Mvh Trine

  • Line Herlev says:

   Tak for dine søde komplimenter, Trine!
   Den må nok gå under “wearable muslin”… jeg er altid sprunget runden med prøve-kjolen over, fordi jeg synes det var for meget arbejde, hvis jeg ikke kunne bruge resultatet bagefter. Så denne form for prøve-syning må være det kompromis, jeg har tålmodighed til! ^_^
   – Line

 4. Karin Ea says:

  Sikke en fin fin kjole 🙂 og et fantastisk blogindlæg – det er virkelig lang tid siden jeg har læst så interessant indlæg – elsker de nørdede detaljer 🙂
  Jeg tror nok at de pickstitch hedder prik sting på dansk 😉 eller at prikke det fast
  Mvh
  Karin

  • Line Herlev says:

   Kære Karin Ea,
   Jeg er glad for, at du synes om kjolen, og tusind tak for din kommentar til selve indlægget. Jeg var lidt i tvivl om, HVOR mange nørde-detaljer folk orker at læse, så jeg er virkelig glad for at du kommenterer på netop det. ^_^
   Og prik-sting… det er jo en fantastisk betegnelse til nogle geniale sting. Tak! Jeg fik ikke engang undersøgt hvad Professorinden (aka Ella Lund) kalder dem… kan være der kommer et blogindlæg om systing en dag.

   Dejlig blog du selv har i øvrigt! Jeg har endnu ikke vovet mig ud i at klippe i striktøjet… meget grænseoverskridende synes jeg!!

   – Line

  • Line says:

   Dear Marie,
   It is so much fun to see my own dress among all those other, beautiful projects. What a collection you have on Pinterest already!

   I will soon be heading on towards the next pattern, and I will let you know, when it is done! ^_^

   Thank you for taking the time to visit my blog despite the language barrier. I am sorry I have not made a summary of the text ind English, but as for now I have to leave it by that.

   Great idea to challenge us all with your pattern-pledge!! Thank you!

   – Line

Leave a Reply